Armoede en laaggeletterdheid
Onze ambities voor Drenthe
- Versterken van onze aanpak om armoede te verminderen
- Verminderen laaggeletterdheid
- Inzet van ervaringsdeskundigen
Hieronder staan de projecten waar we de komende tijd aan bijdragen.
FC Emmen Naoberschap wil zich met het project ‘Drentse Old Stars competitie’ door het organiseren van Walking Football richten op de mensen die, vaak vanuit een verleden, een goede associatie met voetbal en met name de plaatselijke vereniging hebben.
Tuikfarm wil met het project 'Ieder kind een goede fiets' het 'ANWB Kinderfietsenplan' ter beschikking stellen. Ook willen ze bijdragen aan het opknappen van een goede fiets voor kinderen die leven in armoede.
Dit project van Dorpscoöperatie De Brug Gasselternijveen biedt een vangnet en brengt inwoners op een laagdrempelige manier in verbinding met instanties en organisaties die hulp kunnen bieden.
Stichting Positive Minds wil met de ‘Leskist kansrijk’ de leerkracht ondersteunen om het gesprek rondom armoede op een laagdrempelige manier met kinderen aan te kunnen gaan.
De Gemeentelijke Kredietbank wil met O2 de huidige schuldhulpverlening versnellen, vereenvoudigen en begrijpelijker maken. Daarnaast wil O2 het imago van de schuldregeling verbeteren.

Het onderzoek naar generatiearmoede in de Veenkoloniën is met twee jaar verlengd. De nadruk ligt op de samenhang tussen het huidige beleid en verschillende aanpakken om mensen uit armoede te helpen.
De gemeente Meppel wil door de inzet van ervaringsdeskundigen deze vrouwen ondersteunen bij het vergroten van hun economische veerkracht.
Met ‘Plusaanbod’ wil het Samenwerkingsverband VO 22-01 jongeren een toekomstperspectief bieden door middel van een huiskamersetting, activering en heroriëntatie op een herstart met (individueel) onderwijs.

In dit project helpen ervaringsdeskundigen mensen die bijvoorbeeld in armoede leven of laaggeletterd zijn, een ander toekomstperspectief te bieden. Iemand die zelf in armoede heeft geleefd, weet als geen ander welke impact dit op je leven heeft.
Als gevolg van armoede groeien in Drenthe kinderen op zonder een bed. Met 'Slapend blij worden' wil Stichting Solidair Groningen & Drenthe dit probleem aanpakken en ook aandacht vragen voor de gevolgen van 'stille armoede'.
Wat doen we al op dit thema?
- Steun Drentse Voedselbanken
- Ondersteunen van het onderzoek naar intergenerationele armoede en hoe dit doorbroken kan worden
- Uitvoeren monitoringsonderzoek en de impactmeting onder laaggeletterden
- Ondersteunen van kennisborging over laaggeletterdheid in Drenthe en het onderzoek naar mensen in armoede of schulden