Onderzoek naar doorzaaien grasklaver: 350 euro voor Drentse melkveehouders
In het voorjaar van 2024 startte innovatie- en adviesbureau Bioclear Earth in opdracht van de provincie Drenthe met het project ‘100 boeren bodemgezondheid’. Dit onderzoek richt zich op de toepasbaarheid van klaver om kunstmest te besparen, de bodemgezondheid te verbeteren en de melkproductie op peil te houden of te verhogen. Er is nu ruimte voor extra deelnemers. Melkveehouders die willen meedoen aan het onderzoek krijgen een bijdrage van 350 euro voor het inzaaien van grasklaver in het najaar.
Over het onderzoek
Het onderzoek richt zich specifiek op melkveehouders die grasland inzaaien met klaver. De eerste fase van het onderzoek is bijna afgerond. Twintig deelnemers hebben in het voorjaar grasklaver ingezaaid en hier wordt een bodemmicrobiologie onderzoek uitgevoerd. De tweede fase start in het najaar. Hiervoor is het onderzoeksteam op zoek naar meer deelnemers. Deze deelnemers zaaien tegen een vergoeding van 350 euro grasklaver in dit najaar.
Deelname aan het project
Als u als melkveehouder mee wilt doen aan het project, kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier. Doe dit voor 31 oktober 2024. U bestelt het zaaizaad bij uw reguliere leverancier met de bijdrage van 350 euro. Van deelnemende melkveehouders wordt verwacht dat zij (online) enquêtes invullen om de praktische toepasbaarheid van grasklaver te beoordelen. Vragen gaan bijvoorbeeld over de hoeveelheid bespaarde kunstmest, opbrengst en smakelijkheid van grasklaver voor uw melkvee.
Waarom klaver inzaaien?
Klaver heeft een unieke eigenschap: het kan stikstof uit de lucht vastleggen in de bodem. De plant werkt hiervoor samen met de rhizobiumbacterie. De stikstof uit de lucht komt hierdoor beschikbaar voor platengroei. Een perceel met 25% klaver kan een besparing tot wel 150 kg N-meststof per hectare opleveren. Bovendien verhoogt klaver in grasland de drogestofproductie van ongeveer 8 ton naar circa 11 ton per hectare. Dit verbetert niet alleen de voederwaarde en verteerbaarheid van het gewas, maar zorgt ook voor een hogere melkopbrengst. Klaver kan bijdragen aan een besparing op kunstmest, is goed voor de bodem en werkt productieverhogend.
Aanmelden voor het project
Bent u melkveehouder en wilt u meedoen aan het project? U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. U krijgt zo de mogelijkheid om tegen een vergoeding kennis te maken met het klaver op uw bedrijf.