Loslaten, boeien en binden – wat plattelandsgebieden kunnen doen om jongvolwassen vertrekkers te verleiden om terug te keren
Vanaf 1 maart start de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen het vierjarige onderzoek ‘loslaten, boeien en binden’. Dit onderzoek verkent welke verschillende initiatieven plattelandsgebieden kunnen ontplooien om in contact te blijven met jongvolwassen vertrekkers (boeien) en om ze te verleiden om op gegeven moment terug te keren (binden).
Het onderzoek geeft inzicht in het aantal jonge vertrekkers en terugmigranten. Ook geeft het een beeld van de eigenschappen van de doelgroep, zoals opleidingsniveau, verhuisgedrag van familie en partner, leeftijd en levensfase tijdens vertrek en terugkeer. Daarnaast worden bestaande ‘terugmigratie’ initiatieven in Nederland, Duitsland en Denemarken in kaart gebracht en nader geanalyseerd. Deze voorbeelden geven gemeenten en plattelandsregio’s handelingsperspectief om contact houden met de vertrekkers.
Tijdens jaarlijkse workshops zullen de onderzoekers en Nederlandse beleidsmakers uit verschillende plattelandsregio’s inzichten delen en verkennen of en waar behoefte is aan het gezamenlijk inrichten van initiatieven voor ‘loslaten, boeien en binden’. Het onderzoek is een samenwerking tussen de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Overijssel, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Rijksuniversiteit Groningen.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen