Actueel
Lekker in beweging zijn is belangrijk. Het geeft energie, plezier en is goed voor de gezondheid. De provincie vindt dat het daarom voor iedereen mogelijk moet zijn om mee te (kunnen) doen aan sportactiviteiten. Dit geldt alleen nog lang niet voor iedereen. Zij willen wel graag in actie komen, maar doen dit nog niet. Hoe krijgen we deze 175.000 mensen nou in beweging? Hans Derks is programmamanager bij Drenthe Beweegt en houdt zich al jarenlang bezig met dit vraagstuk.
Het voormalige munitiedepot in Nieuw-Balinge heeft niet alleen een historische waarde, maar biedt ook een plek waar veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Momenteel werken de veteranen vrijwillig aan de ontwikkeling en exploitatie van het provinciale depot voor oude bouwmaterialen. Dankzij de provinciale bijdrage van 150.000 euro uit de Sociale Agenda heeft het project in elk geval zekerheid tot en met 1 januari 2025.
De vrijwilligers van Stichting Sport en Spel Phihezo hebben vandaag van de jury ‘Hét compliment van Drenthe’ ontvangen. Bij deze waardering hoort een bedrag van 3.000 euro waarmee de stichting iets extra’s kan doen. Gedeputeerde Yvonne Turenhout reikte Hét compliment uit in het provinciehuis in Assen.
De genomineerden voor Hét compliment van Drenthe 2023 zijn bekend! Ook dit jaar zijn er vijf bijzondere Drentse vrijwilligersorganisaties geselecteerd als kanshebber voor Hét compliment van Drenthe. Van 16 tot en met 29 oktober kunnen alle inwoners van Drenthe hun favoriete vrijwilligersorganisatie ondersteunen via de website van de provincie Drenthe.
Iedereen die een goed idee heeft voor een levendig en sociaal Drenthe kan tot en met 8 oktober subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een alliantieproject voor de Sociale Agenda. Deze regeling is bedoeld om vernieuwende en experimentele projecten te stimuleren, waarbij samenwerking (het vormen van allianties) centraal staat. Het is ook belangrijk dat het project past bij één van de zes onderwerpen van de Sociale Agenda: leefbaarheid en bereikbaarheid, wonen, armoede en laaggeletterdheid, gezondheid en vitaliteit, inclusie, onderwijskwaliteit en gelijke kansen. Voor de subsidieregeling 'Alliantieprojecten Sociale Agenda' heeft de provincie Drenthe €665.266,- beschikbaar gesteld.
Na het succes van de Adviesraad Toegankelijkheid is er structureel een Drentse Adviesraad Inclusie ingesteld. Deze raad geeft Provinciale en Gedeputeerde Staten advies over inclusie en toegankelijkheid.
Gedeputeerde Staten hebben een subsidieregeling voor regenboogprojecten vastgesteld. Hiermee komt er elk jaar €50.000,- beschikbaar om projecten uit te voeren gericht op de sociale acceptatie en veiligheid van lhbtiq+’ers. Met de subsidieregeling wil de provincie bijdragen aan een Drenthe waarin iedereen meedoet en zichzelf kan zijn.