Hoe het idee 'Kwiekstee' ontstond


Annelies Kuipers van Samen Sterk Zorg vertelt hoe de droom van haar en haar samenwerkingspartner ontstond.

Vlak voor de start van de kerstvakantie ging mijn telefoon over. Ik had mijn haar chaotisch op mijn hoofd zitten, zat midden in een scheiding, midden in een verhuizing, ik had mijn laptop aan en ik was net alles zakelijk aan het afronden voor de vakantie. Op mijn scherm zag ik de naam van mijn samenwerkingspartner "Anton Bardie" staan.

Een beetje geïrriteerd nam ik op, want hij belde niet op een handig moment. (Ik was écht aan vakantie toe....)

Hij klonk anders dan anders. Een soort van ontspanning zat er in zijn stem. "Hoe is het"? vroeg hij?

Pfff... daar had ik nu helemaal geen tijd voor bedacht ik me. Ik gooide het open dat ik eigenlijk geen ruimte had en vroeg waarvoor hij belde.

Hij vertelde dat hij gebeld was door iemand van de provincie Drenthe over onze missie Kwiekstee.

Onze missie waar we al meer dan 3 jaar over aan het idealiseren waren en waar we eindelijk de ruimte voor hadden gemaakt om daadwerkelijk te gaan creëren. Onze missie om de levenskwaliteit van alle Drentse inwoners te versterken. Wij als aanjagers, maar de Drenten die het zelf gaan bewerkstelligen.

Een droom om alle Drenten ruimte te kunnen geven om zichzelf te mogen zijn, om zichzelf in hun talenten te kunnen ontwikkelen, om een gezonde leefstijl te kunnen creëren, zichzelf te kunnen versterken door een mentale gezondheid te hebben en betekenisvol te kunnen zijn voor andere Drentse inwoners.

Vanuit de Kwiekstee, een fysieke plek (dorpshuis, wijkgebouw, kantine, grote tent op de droge ijsbaan) gaan we met elkaar in onderzoek om te concluderen wat de huidige levenskwaliteit is op dit moment in onze Drentse dorpen, steden en buurten. Daarna gaan we samen kijken of we deze levenskwaliteit kunnen versterken, zodat er minder zorg nodig is, er minder schulden zijn, minder eenzaamheid is etc.

De droom "Kwiekstee" komt vanuit onze dikke tenen. De droom die we gedeeld hebben met de Provincie. Voor ons heel spannend omdat de plannen groots zijn en tegelijkertijd misschien nog ongrijpbaar voor sommigen.

Maar de spanning was overbodig. Iemand van de Provincie had gebeld met Anton om te vertellen dat ze onze droom deelden. Dat ze waarde zien in hoe we het doen en wat we doen, maar vooral waarom we het doen. Dat raakte me...

We werden geraakt als mensen, als Drenten, als sociale ondernemers dat ons idee gezien werd en begrepen werd.

En dat gevoel wat de Provincie daar aan ons gaf hopen we ook te door te geven in heel Drenthe. Dat we elkaar weer meer gaan zien, door eerlijker naar onszelf te kijken en om te leren om elkaars behoeften beter te begrijpen. Want hoe fijn is het als je gezien en begrepen wordt en als je af en toe een duwtje in de goede richting krijgt.

Veel Drenten hebben dit voorrecht door een goed systeem om zich heen te hebben van familie, vrienden en collega's. Maar hoeveel van onze inwoners hebben dit voorrecht niet;

Hoeveel Drenten kunnen niet terugvallen op hun systeem bij ziekte, eenzaamheid en andere uitdagingen;

of hoeveel inwoners van Drenthe zijn op dit moment eigenlijk helemaal niet gelukkig met hun eigen leven, met hun baan, met hun relatie;

of hoeveel mensen hebben niet het voorrecht om gezonde duurzame keuzes te maken, door financiën, door kennisgebrek;

of hoeveel Drenten zitten thuis en kennen hun eigen buren en hun behoeften niet en weten geeneens hoeveel ze van betekenis kunnen zijn.

Wij zijn de Provincie dankbaar dat ze ons plan hebben begrepen en dat wij met elkaar een missie hebben aangegrepen om de levenskwaliteit van de bewoners van Provincie Drenthe te versterken. Het gaf ons de boost om nog sterker te gaan staan met Kwiekstee.

Nu, een half jaar verder, is ons team uitgebreid met een extra aanjager, Mart ten Berge. De formule staat klaar, de vormgeving komt tot stand en we zijn nu bezig met de voorbereidingen voor de Kwiekstee-contest. Een contest die plaats zal vinden in september waar Drentse buurten en Drentse dorpen zich voor kunnen inschrijven als ze graag een Kwiekstee willen in hun eigen dorp. Vanuit de inschrijvingen zullen we in ieder geval één Kwiekstee, maar misschien later ook meerdere Kwieksteëen gaan realiseren met elkaar.

Voor ons is de toegevoegde waarde van deze contest dat er dorpen en buurten intrinsiek gemotiveerd zijn om zelf aan de slag te gaan. Maar ook zal deze contest ervoor kunnen zorgen dat er misschien gesprekken over levenskwaliteit in een dorp of buurt tot stand komen binnen dorpsbelangen, verenigingen etc. En er vanuit eigen initiatieven bewegingen gemaakt gaan worden.

Misschien als je dit leest dat je toch even nieuwsgierig wordt hoe het met jouw overbuurman of jouw naaste buurvrouw gaat en of je iets kunt betekenen. Het kan ook zijn dat je nu naar je eigen levenskwaliteit gaat kijken of dat je behoefte hebt dat iemand even met je meekijkt.

Annelies Kuipers,

Directeur Samen Sterk Zorg