Annelies Kassenberg over Innovatiewerkplaats generatiearmoede
In de Veenkoloniën komt generatiearmoede relatief gezien veel voor. Om dit te doorbreken startte de Hanze in Groningen samen met de 45 partners van de Alliantie van Kracht in februari 2024 met de Innovatiewerkplaats (IWP) Generatiearmoede. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor studenten: ze doen op initiatief van Lector Jeugd en Leefomgeving, Annelies Kassenberg, praktijkgericht onderzoek naar de werkzaamheid van interventies.
Alliantie van Kracht is een netwerk dat bestaat uit ervaringsdeskundigen en verschillende organisaties vanuit bijvoorbeeld Wonen, Welzijn en Zorg, gemeenten en onderwijsinstanties. Het is ontstaan in 2017 en er zijn inmiddels ruim 40 partijen aangesloten. Binnen de Alliantie van Kracht zijn veel partners bezig met interventies om generatiearmoede in de Veenkoloniën tegen te gaan. Annelies: “Op dit gebied is het afgelopen jaar concreter gewerkt. We hebben onze missie verwoord in een meerjarig plan, met langetermijndoelen. We willen dat over 20 jaar aanzienlijk minder mensen in armoede leven. Op korte termijn is dat niet haalbaar vanwege de complexiteit van het vraagstuk. Generatiearmoede wordt overgedragen van ouders op kinderen. Als je zo opgroeit, weet je vaak niet beter of je weet niet hoe het anders kan. Door kinderen alle kansen te bieden, en de wereld voor hen te verbreden, willen we onderzoeken of het voor de kinderen wel lukt om het patroon te doorbreken.”
We willen dat over 20 jaar aanzienlijk minder mensen in armoede leven
Lerende evaluatie
Onderzoek vormt een belangrijk onderdeel van het meerjarige programma. Annelies: “We weten op dit moment niet welke interventies effectief zijn en welke niet, dus we gaan kijken welke interventies worden gedaan, hoe deze worden uitgevoerd en wat dat oplevert. Anderzijds willen we ook meer verdiepend inzicht waarom iets werkt en voor wie. Ervaren de mensen over wie het gaat dat er iets voor hen verbetert? De studenten gaan bij verschillende interventies onderzoeken of het ons in de goede richting helpt. Voor het werkveld is het heel interessant om antwoorden te krijgen op hun specifieke praktijk-onderzoeksvragen en voor onze studenten zijn het precies de geschikte vragen om onderzoek naar te doen. Het is een lerende evaluatie, dat betekent dat we cyclisch werken aan verbetering.”

Waardevol
Twee keer per jaar worden de juiste studenten aan de juiste cases gekoppeld. Studenten van verschillende opleidingen werken in de innovatiewerkplaats. Annelies: “Er zitten veel verschillende facetten aan generatiearmoede, zoals mentale en fysieke gezondheid, onderwijs en financiële situaties, dus de vraagstukken zijn opleidingsoverstijgend.” Tijdens het onderzoek leren studenten kritisch te zijn, leren ze de praktijk goed kennen en maken ze contacten die later in het werkveld handig kunnen zijn. “Daarnaast maken ze kennis met problematiek waarmee ze straks in hun werkzame leven ook te maken kunnen krijgen. Dat is heel waardevol. De studenten kunnen zich focussen op alle facetten van het vraagstuk terwijl ze tegelijkertijd ervaring opdoen. Hiermee werken wij prachtig aan het verbinden van de driehoek van onderwijs, onderzoek en professionele praktijk.”