Kansrijke start in Drenthe


Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven. Ouders zijn hierbij van cruciaal belang. Om verschil te kunnen maken, moeten we ouders in een kwetsbare situatie beter ondersteunen en het bespreken van risico’s en beschermende factoren tijdens de opvoeding normaliseren. Het provinciaal platform Kansrijke Start Drenthe faciliteert en stimuleert lokale coalities in elke gemeente om de samenwerking te versterken tussen professionals in het medisch en sociaal domein onderling en het informeel netwerk. Met het oog op een Kansrijke Start voor de volgende generaties in de hele provincie.

“De eerste 1000 dagen zijn belangrijk voor een kind. Waar wordt het kind geboren, wat is de thuissituatie, zijn de ouders gezond, hoe is de financiële situatie, is er stress in een gezin? Dit fundament bepaalt in grote mate de kansen voor later. Door te investeren in die eerste 1000 dagen genereren we een goede start en bouwen we aan een gezonde generatie in de maatschappij van morgen. Een gezonde generatie verbetert de kansen op gelijkheid in de regio.” Aan het woord is Martien Kroeze, die de projectbegeleiding van het provinciaal platform voor zijn rekening neemt. “We willen ervoor zorgen dat het in deze provincie niet meer uitmaakt waar je wieg staat. Daarbij is samenwerking van ketenpartners rondom de geboorte in de twaalf gemeenten essentieel.”

We willen ervoor zorgen dat het niet uitmaakt waar je wieg staat

Samenwerken in lokale coalities

De ketenpartners werken samen in lokale coalities op basis van gezamenlijke afspraken. Deze afspraken richten zich op twee onderdelen: een gezonde generatie in 2040 met weerbare mensen in een gezonde omgeving, vanuit een sterke sociale basis en het terugdringen van gezondheidsachterstanden. De twaalf coalities bestaan onder meer uit vertegenwoordigers vanuit het medisch domein (zoals verloskundigen, kraamzorg, gynaecologen en huisartsen), professionals vanuit de jeugdgezondheidszorg en centra voor jeugd en gezin, welzijnspartners, taalhuizen, gemeentelijke overheden en zorgverzekeraars. Martien: “Deze partners werken samen gedurende een levensfase van een gezin maar we richten ons ook op preventie. We gebruiken hiervoor bepaalde werkwijzen, zoals klantroutes, signaleringsinstrumenten, draaiboeken en gaan samen met gezinnen in gesprek. Soms lopen we tegen specifieke knelpunten aan die we doelmatiger op provinciaal niveau kunnen oplossen. Dat organiseren we provinciebreed via het provinciaal overleg waaraan de twaalf lokale coalities deelnemen. In deze overleggen staat vooral kennisuitwisseling centraal.”

Eenduidige werkwijze voor effectieve ondersteuning

Met een preventieve werkwijze en brede holistische blik willen de coalities de benodigde zorgverlening mogelijk maken voor (aanstaande) ouders en zwangeren. De zorg en voorlichting zijn individueel en dus op maat. Als partners elkaar goed leren kennen en op een eenduidige manier werken kan de benodigde ondersteuning beter aansluiten bij de hulpvraag van het gezin en kan dit uiteindelijk sneller en goedkoper worden ingezet. Daarnaast zijn een groot aantal partners getraind in specifieke methoden om het gesprekken te voeren met ouders op basis van gelijkwaardigheid, ook in kwetsbare situaties. Martien: “Uiteindelijk doen we dit om de kansen te verbeteren van de volgende generatie die wordt geboren, ook al duurt het waarschijnlijk een generatie om de kansen van de volgende generaties structureel te verbeteren. Als kinderen betere kansen krijgen, heeft dit effect op hoe we met elkaar samenleven, hoe we bijvoorbeeld zorg, onderwijs en sociale netwerken organiseren. Ons doel is bereikt als er echt sprake is van levensloopverbetering.”