Grolloo zorgt


Zo lang mogelijk op een fijne manier kunnen blijven wonen in Grolloo, eventueel met inkoop van zorg. Dat is de doelstelling van Stichting Grolloo Zorgt. Inwoners krijgen ondersteuning vanuit hun buurt via lokale netwerken. Bestuursleden Wilma Kruit en Roelof Dilling: “Hierdoor hebben bewoners meer eigen regie over zorgkeuzes en ervaren ze wederkerigheid, omdat mensen elkaar helpen binnen de gemeenschap. Daardoor wordt de saamhorigheid groter en neemt de afhankelijkheid van formele zorg af.”

De stichting biedt woonoplossingen, welzijn en zorg in de eigen omgeving. Inwoners profiteren van flexibele en op maat gemaakte zorg dankzij verruimde zorgregels. Daarnaast vervult de stichting een brugfunctie voor vragen zoals vervoer naar het dorpshuis, helpen met boodschappen doen, gezelschap houden, ondersteuning in het huishouden en het regelen van zorg. Daarnaast wordt op initiatief van de stichting een woon/zorgcomplex aan de Pol gerealiseerd, waar ouderen kunnen gaan wonen als ze niet langer zelfstandig thuis kunnen blijven. Wilma: “Ouderen kunnen op deze manier een zinvolle waardevolle oude dag beleven en zo lang mogelijk in Grolloo blijven waar de meesten hun hele leven al wonen. Ze hoeven niet uit te wijken naar een plaats waar ze niemand kennen.”

Ouderen kunnen op deze manier een zinvolle waardevolle oude dag beleven

Naoberschap

Het naoberschap in Grolloo is groot: de stichting draait bijna geheel op vrijwilligers. “Er zijn 120 vrijwilligers op een dorp van 800 inwoners”, vertelt Roelof. “Veel vrijwilligers geven aan op welk gebied zij ondersteuning kunnen bieden. Het maakt vrijwilligerswerk leuker als je de juiste match hebt. Daarmee bevorder je zelfredzaamheid van de mensen. Het is moeilijk in te schatten hoeveel hulpvragen wij krijgen. Ook omdat het zich op een gegeven moment zelf regelt. Het gaat dan niet meer via ons.”


Gouden momentjes

Dorpscoördinator Siny Vink verbindt de hulpvraag met de juiste vrijwilliger. Dat doet ze vanuit het dorpshuis Het Markehuis. Wilma: “Als er problemen zijn, lost Siny het heel vaak op. Ziet ze dat iemand niet kan komen omdat er geen vervoer is, dan regelt ze het. Zo doet ze dat met bijna alles. Zij zorgde ervoor dat ik meeging op huisbezoek naar een echtpaar waarvan de man dementerend was. Om te observeren wat het echtpaar nodig had. Ik besloot om regelmatig met de man te gaan wandelen om de vrouw te ontlasten en nam mijn eigen hond mee. Hij genoot ervan. Dat waren gouden momentjes. Na zijn overlijden ging ik wandelen met zijn vrouw, zodat ze haar verhaal kon blijven doen. Als vrijwilliger kun je veel betekenen.”


Zorg en welzijn

Zolang er in de zorg grote wachtlijsten bestaan, wil de stichting blijven doen wat ze doen. Roelof: “We zijn best tevreden met wat we doen. In het verleden was het lastig om verbinding met professionele welzijnszorg en zorginstanties te krijgen, maar dat is in de loop der jaren veranderd in een goede samenwerking. We maken ons de laatste tijd sterk voor het Integraal Zorgakkoord. Bij deze aanpak werden we niet betrokken. Daarom hebben we ons met een aantal bewonersinitiatieven verenigd in het Drents Collectief zodat we onze kennis en ervaring ook bij dit proces kunnen inbrengen. Zo kunnen we in toenemende mate bijdragen aan zorg en welzijn.”


Zowel Wilma als Roelof zijn blij met verschillende subsidies die de stichting ontvangt. Wilma: “We hebben geen financiële problemen, want we krijgen ondersteuning uit verschillende potjes van gemeente, provincie en welzijnsorganisatie die zien wat voor goeds we doen. Maar als dat structureel was, dan heb je zekerheid op de lange termijn. Dat hebben we nu niet.”