De Drentse Adviesraad Inclusie
Sinds 2021 wordt de Provincie Drenthe regelmatig bijgestaan door de Adviesraad Toegankelijkheid. In de raad zitten ervaringsdeskundigen die dankzij hun persoonlijke verhalen en inzichten een unieke bijdrage leveren aan het creëren van een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. De adviesraad is in december 2024 omgezet naar Stichting Drentse Adviesraad Inclusie (DARI).
Voorzitter Renzo van Buuren ziet de oprichting van de stichting als een mijlpaal. Renzo: “Drenthe zet hiermee een belangrijke stap richting een inclusievere samenleving waarin iedereen, ongeacht achtergrond of beperking, gelijke kansen krijgt. We richten ons op een breed scala aan thema's, waaronder toegankelijkheid, dementievriendelijkheid, armoede, mantelzorg, LHBTIQ+, vrijwilligerswerk en laaggeletterdheid. Door onze ambities breder te formuleren kunnen we niet alleen de provincie adviseren, maar ook gemeentes, wooncorporaties, zorginstellingen en andere organisaties.”
De stichting laat de stem van de doelgroep horen
Toegankelijkheid
De Drentse Adviesraad Inclusie bestaat uit een groep gepassioneerde vrijwilligers met diverse achtergronden, afkomstig uit diverse Drentse gemeenten. De raad heeft onder meer geadviseerd over de toegankelijkheid van fietspaden, de provinciale website en de inrichting van het Drents Museum. De voorzitter vindt de input van de leden belangrijk. Renzo: “Dit zijn de mensen die weten hoe het in elkaar zit. Die de drempel daadwerkelijk tegenkomen. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld digitale toegankelijkheid van een website. We checken of dit voldoet aan de richtlijnen voor mensen met beperkingen. Kleine knopjes op websites zijn bijvoorbeeld lastig voor mensen met spasmes. Wij maken de opdrachtgever hiervan bewust en hopen dat hij of zij er iets aan gaat doen.”
Draagvlak
Omdat de stichting net bestaat, is het ledenaantal nog niet zo groot. Renzo: “Ons eerste doel, het oprichten van een stichting, is bereikt. De volgende stap is om actief vrijwilligers te gaan zoeken en contacten aan te gaan bij verschillende gemeentes binnen het netwerk om op die manier te verbreden. Er kunnen maximaal 36 man in de raad. Als het aantal minimaal blijft, dan is moeilijk om een draagvlak te zijn. Je moet een hele doelgroep kunnen vertegenwoordigen.”
Door het geven van de adviezen wil de stichting bijdragen aan de saamhorigheid van de leefomgeving. “Het meest waardevolle van de stichting is dat het de stem van de doelgroep laat horen. We gaan eerst vrijwilligers werven, daarna aan de weg timmeren. De provincie kan hierbij helpen door ons serieus te nemen. Zij moeten ons weten te vinden wanneer ze ons nodig hebben.”