Ondertiteling bij nieuwsprogramma Drenthe NU
Het volgen van nieuwsuitzendingen is moeilijk voor doven en slechthorenden. Daarom heeft provincie Drenthe in november 2021 50.000 euro subsidie verleend voor de ondertiteling van het nieuwsprogramma Drenthe NU van RTV Drenthe. Tot eind 2023 is hiervan gebruik gemaakt. Ineke Dilling, ervaringsdeskundige en secretaris van Stichting DARI (Drentse Adviesraad Inclusie, de opvolger van de Drentse Adviesraad Toegankelijkheid) vertelt waarom dit hulpmiddel onmisbaar is voor haar.
“Ik ben op latere leeftijd plotseling doof geworden door een tumor, uitzaaiingen en de behandeling daartegen. Mijn gehoor komt niet meer terug. Voor mij is het niet te doen om zonder ondertiteling het nieuws te volgen. Ook voor mensen die slechthorend zijn of een gehoorbeperking hebben, is het luisteren naar een Drents programma een enorme inspanning. Je bent continu bezig met proberen te begrijpen wat er wordt gezegd. Wij kunnen niet even lekker ontspannen RTV Drenthe gaan kijken met een kopje koffie erbij, zo werkt het niet. Zeker niet als er veel dialect wordt gebruikt. Dat is echt een opgave. Maar dankzij de ondertiteling kunnen wij goed meekrijgen wat er in Drenthe gebeurt”.
“Bij de landelijke zender NPO is ondertiteling verplicht. Daar moet men zich houden aan het VN-verdrag Handicap waarin staat dat media toegankelijk moet zijn voor mensen met een beperking. Dit geldt echter niet voor regionale omroepen. Daarom zijn wij in 2021 een lobby gestart om ondertiteling in te voeren bij het programma Drenthe NU bij de regionale omroep RTV Drenthe. Het is belangrijk en fijn om te weten wat er in de omgeving gebeurt. Ik voel me soms eenzaam en buitengesloten omdat ik niet alles mee krijg. Door de ondertiteling kun je meedoen, je kunt horen en zien wat alle andere mensen horen en zien. Het haalt mensen uit hun isolement.”
“Gehoorbeperking neemt toe met de jaren. Dat komt door vergrijzing waar vooral de noordelijke regio’s zoals Drenthe, Groningen en Friesland, maar ook Limburg en Zeeland mee te maken hebben. Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft een gehoorbeperking. Iedereen heeft wel een opa of een tante die niet zo goed kan horen. Een gehoorapparaat kan veel doen, een spraakapp ook, maar ondertiteling nog meer. Daarnaast is het ook voor nieuwkomers, die de taal aan het leren zijn, een uitkomst. Er zouden meer programma’s moeten worden ondertiteld. De focus ligt op het nieuws, wat ik begrijp, maar het zou ook fijn zijn om het bij een programma te doen die meer de diepte ingaat, zoals talkshows. Eigenlijk zou ik willen dat alles wordt ondertiteld. Maar in je eentje bereik je niet veel. Daarom probeer ik het op de sociale agenda van Provincie Drenthe te krijgen. In de rol van secretaris van DARI heb ik overleg met de provincie. Mijn doel is om ondertiteling bij de regionale omroepen te normaliseren.”

“In 2024 stopt de subsidie. Ik hoop dat het door de overheid wordt overgenomen in het kader van het VN-verdrag dat de media toegankelijk moet zijn voor iedereen. Het helpt je om meer in de Drentse samenleving te staan. Daarvoor moeten alle hulpmiddelen zoveel mogelijk worden ingezet. Je moet doen wat je kunt doen. Ik ben er volledig afhankelijk van.”