Stichting Vlucht Voorwaarts in Drenthe
Stichting Vlucht Voorwaarts werd enkele jaren opgericht als burgerinitiatief om in diverse wijken van Assen mensen van verschillende culturen en achtergronden met elkaar te verbinden. Het meest recente project genaamd ‘Bartjes doorbreken bubbels’ heeft onlangs financiering ontvangen van de Provincie Drenthe. “Met dit project willen we zowel in een stedelijke als een dorpse omgeving in Drenthe werken aan sociale cohesie en naoberschap. Dankzij deze subsidie kunnen we een belangrijke stap zetten binnen onze visie ”, vertelt Marja Janssens, een van de vijf bestuursleden van de stichting.
Uit je bubbel stappen
Het project is een samenwerking tussen Stichting Vlucht Voorwaarts, Biblionet Drenthe, De Nieuwe Kolk, Taalhuizen, Tiemersma, De Kraker en Mindstone. Het biedt inwoners van Drenthe - zowel gevestigde Drenten als nieuwe Drenten- de kans om buiten hun eigen vertrouwde bubbels durven te stappen om samen aan de slag gaan met uitdagingen in hun wijk of dorp. Zo leren zij andere mensen kennen en delen ze ervaringen, vaardigheden, kennis en cultuur. “We zijn net na de zomer gestart”, vertelt Marja. Eerst hebben we in verschillende dorpen en wijken geluisterd naar wat er speelt onder de bewoners. Op basis daarvan kijken we wat er echt nodig is om buurten te versterken. We werken aan een aanpak die toepasbaar is in elke wijk en elk dorp. “In alle buurten wonen mensen met verschillende culturele achtergronden. Gastvrijheid is in al deze culturen belangrijk, en toch komen buren uit verschillende groepen weinig bij elkaar over de vloer. Sterker nog: onbekendheid en onbegrip komen vaak voor. Daar willen we samen iets aan doen.”
Maatjes
Stichting Vlucht Voorwaarts brengt twee werelden samen: die van de gevestigde Assenaren en die van statushouders, de nieuwe Assenaren. Hoewel ze samen in een wijk wonen, leven ze vaak gescheiden. Vlucht Voorwaarts zet zich om mensen elkaar te laten ontmoeten, zodat zij samen kunnen bouwen aan een mooie toekomst. Marja: “De statushouders hebben na de inburgeringscursus nog niet voldoende ervaring om een plekje in de samenleving te vinden. Daarnaast merken wij dat Assenaren behoefte hebben aan meer contact met nieuwe inwoners maar dat het opbouwen van een duurzaam contact vaak niet lukt. Daarom zijn wij een maatjesprogramma gestart waarbij we kijken naar gemeenschappelijke interesses en hobby’s zodat er een band kan ontstaan.”
De maatjes-koppels gaan een half jaar met elkaar op pad om meer kennis te krijgen van de samenleving waarin ze nu leven. De stichting helpt de nieuwe inwoners met de volgende stap die ze willen zetten. De focus ligt vooral op wederzijds begrip en het leren kennen van elkaars cultuur “Daarbij richten we ons niet specifiek op werk of op taal, maar op wat er op dat moment nodig is. Dat is heel waardevol. De nieuwe Assenaar voelt zich gezien en gehoord.”
Inmiddels zijn er 50-100 vrijwilligers bij de stichting actief en zijn er al meer dan 200 maatjes-koppels gemaakt. Als iemand opgaat in het netwerk van een maatje, dan is het basisdoel van de stichting behaald, aldus Marja. “We horen dat uit koppels meer contacten zijn ontstaan, sommige zijn blijvende contacten. Iemands wereld wordt groter door het leren kennen van een netwerk, ook al gaat het in kleine stapjes.”
