Dans op Recept raakt hart én lijf
Zoveel mogelijk mensen met een chronische ziekte laten deelnemen aan de samenleving door middel van culturele participatie. Dat is de missie van de stichting Dans op Recept, een project dat gesubsidieerd is vanuit de subsidieregeling Podium Platteland. Ervaringsdeskundige en projectleider landelijke uitrol Nynke Dölle ziet het effect al na een uur dansen: “Voor veel deelnemers is dit het lichtpuntje van de week.”
Dansen en bewegen draagt bij aan het functioneren in het dagelijks leven, daar is Nynke van overtuigd. “Sterker nog, er zijn wetenschappelijke onderzoeken die dit ondersteunen”, aldus Nynke. “Zo vertelt het onderzoek 'Kunst als (ver)wondermiddel' van Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) dat actief bezig zijn met kunst positieve effecten heeft op alle 6 dimensies van Positieve Gezondheid: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. We zien verbetering in de motoriek, balans en evenwicht. Na een les kunnen deelnemers nét even iets dieper hurken om iets te pakken. We horen ook van deelnemers dat een uur dansen meer effect op hen heeft dan een uur fysio. Dit is geen alternatief hoor, het kan naast elkaar bestaan, maar het is goed om deze feedback terug te krijgen.”
Ik weet zeker dat we de kwaliteit van leven verbeteren
Plezier en emotie
Een docententeam van 21 mensen geeft iedere week les in Drenthe, Friesland en Groningen. Per mens verschilt het effect van dansen op lijf en gezondheid, maar het gaat vooral ook om plezier en ontspanning. Nynke: “Ik heb zelf een chronische ziekte en ik merk dat beweging essentieel is om uit het hoofd te komen. Deelnemers komen even uit hun ziekte, ze voelen zich op dat moment geen patiënt. Het is wat anders dan een medische aanpak en voor veel deelnemers een lichtpuntje in de week. Zo betekenen we ook veel met onze danslessen voor mensen die in een zorginstelling wonen, onze Danslabs. Ook al kunnen ze soms niet staan of lopen, je ziet het plezier en de emotie op hun gezicht en je ziet de deelnemers genieten. Daar doen we het voor. Ik weet zeker dat we met Dans op Recept de kwaliteit van leven verbeteren.”

Uitbouwen
Dans op Recept is een van de weinige aanbieders die danslessen voor chronisch zieken geeft. Eerst in Friesland, later ook in Groningen en Drenthe. Nynke: “We bedienen nu alleen mensen met de ziekte van Parkinson en hun mantelzorgers in Drenthe, maar we willen het uitbouwen naar nieuwe doelgroepen, zoals niet aangeboren hersenletsel, chronische pijn, dementie en MS. In Drenthe is het een hele klus om dansgroep vol te krijgen, je moet een lange adem hebben. Het betekent veel tijd investeren in het bouwen van netwerken en doorverwijzers. We hebben onze doelen wel behaald, (van 3 groepen naar 6), maar het vraagt tijd en aandacht. Normaal kost een dansles 10 euro. Afgelopen jaar zijn we gestart met 4,50 en vanaf september 2024 betalen deelnemers 7,50. Dit kunnen we doen door middel van onder andere de subsidie van de provincie. Er is een projectperiode van 2 jaar waarin we toebouwen naar grotere groepen en waarin we uiteindelijk kunnen draaien zonder subsidie voor de danslessen.”
Emotionele voorstellingen
Voor nu maakt de subsidie het mogelijk om zichtbaar te maken wat de stichting doet, in de vorm van voorstellingen. “We geven 1 keer per 2 jaar een voorstelling voor familie, geliefden, vrienden en mensen uit de zorg. Verschillende dansgroepen in de provincie werken aan een gezamenlijke choreografie, die ze tijdens zo’n voorstelling vol trots op een professioneel podium laten zien. Het feit dat de deelnemers chronisch ziek zijn en toch op een podium staan, ontroert en is emotioneel. De reacties zijn altijd overweldigend positief. In Drenthe komt er volgend jaar mei een voorstelling in combinatie met een symposium. Dan ronden we de projectperiode af.” Nynke is dankbaar voor de subsidie en wil vooral benadrukken om informatie en de verhalen meer te verspreiden en te delen in het Provinciehuis. “In het kader van de week van de Toegankelijkheid werden wij uitgenodigd om een workshop te geven voor de medewerkers bij de Provincie. Helaas was de opkomst wat weinig. Ik zou zeggen: deel de info wat meer, breng het naar binnen, maak er kennis mee. En kom naar de voorstelling en het symposium in mei 2025, dan ervaar je met eigen ogen wat onze danslessen betekenen voor mensen met een chronische ziekte.”