Dorpscoöperatie Hollandscheveld Verbindt maakt zorg persoonlijk en dichtbij


Dorpscoöperatie Hollandscheveld Verbindt was in 2024 de gelukkige ontvanger van Het Compliment van Drenthe. Het thema ‘informele zorg en ondersteuning' sloot naadloos aan bij de organisatie, die hiermee een geldbedrag van 3000 euro won. Onder aanvoering van dorpsregisseur Erna van der Molen koppelt de dorpscoöperatie inwoners aan elkaar om elkaar te helpen.

Erna verbindt zo’n honderd vrijwilligers aan dorpsgenoten die hulp nodig hebben. Het gaat hierbij om zowel formele als informele zorg. Erna: “Van het regelen van huishoudelijke hulp, vervoer naar het ziekenhuis en het aanvragen van toeslagen tot het regelen van een vrijwilliger die elke week een kopje koffie komt drinken of een slechtziende dorpsgenoot wegwijs maakt in de supermarkt: ons werkgebied is breed. Het fijne is dat dorpsgenoten te maken hebben met maar 1 zorgloket waar ze met een hulpvraag naartoe kunnen gaan in plaats van dat ze belanden in een ingewikkeld systeem vol instanties.”

Het fijne is dat dorpsgenoten te maken hebben met maar 1 zorgloket

Korte lijntjes

De coöperatie is in 2015 van start gegaan met vrijwilligers, in combinatie met de uitvoering van de taken vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vanaf 2019 kon de coöperatie met Domein Overstijgende Samenwerking (DOS) aan de slag, waardoor nu alle zorg kan worden aangeboden. Of het nu gaat om Wmo-indicaties, die voor de wijkverpleging of de langdurige zorg. Hollandscheveld heeft de primeur in Nederland wat de DOS werkwijze betreft. Voorzitter Jan de Vries: “We kunnen integraal werken en hebben bevoegdheid in regelruimte: de vrijheid om buiten de regels om te kunnen gaan. We werken nauw samen met onze DOS-partners. Hierdoor zijn de lijntjes kort en dat werkt effectief. Zorg is toch vaak maatwerk.” Erna vult aan: “De zorg is aan het veranderen. Er is sprake van vergrijzing en een personeelstekort in de zorg. Daarom werkt een samenwerking als deze zo goed. Mensen kunnen op een verantwoorde wijze zelfstandig thuis blijven wonen. Er is sprake van wederkerigheid en er ontstaat sociale cohesie.”

Laagdrempelig

De dorpsregisseur heeft 1 keer in week spreekuur in het dorpscentrum ’t Anker. Inwoners komen langs of bellen wanneer ze denken hulp nodig te hebben. Erna: “Soms moet je even verder kijken dan de hulpvraag om te weten wat er nodig is. We kijken vooral naar mogelijkheden. Inmiddels weet ik snel verbindingen te leggen en zijn de vrijwilligers overal goed op ingespeeld. Soms zie ik een bepaalde drempel bij inwoners om langs te komen, dan vraag ik gewoon of ze een kopje koffie willen komen drinken.” Jan vult aan: “Volgens de huisarts in het dorp is het minder druk sinds de coöperatie er is, dus het werkt wel.”


Woonhof

De dorpscoöperatie is ook bezig met serieuze pogingen om een woonhof te realiseren voor mensen die kleiner willen gaan wonen. Het beoogde woonhof is niet alleen bedoeld voor oudere inwoners. Erna: “Een aantal woningen met bewoners van verschillende leeftijden die naar elkaar omzien en er voor elkaar zijn als dat nodig is. Een mix van leeftijden is goed voor de ‘naoberhulp’ die in een woonhof vanzelfsprekend hoort te zijn. Dit komt dan in de buurt van het NNCZ Woonzorgcentrum Beatrix waar men gebruik kan maken van de professionele zorg.” Jan benadrukt het belang van een degelijk initiatief. “Een woonhof met ‘naoberhulp’ sluit mooi aan op de toekomstige ontwikkelingen. Vooral door personeelskrapte staat de professionele zorgverlening sterk onder druk, terwijl de hulpvragen als gevolg van de vergrijzing juist toenemen. Zo’n woonhof maakt de kans dat inwoners tussen wal en schip vallen een stuk kleiner”.