Genomineerden
Wil je meer weten over de vijf genomineerde organisaties? Lees hieronder hun verhaal. Op 7 december maakt gedeputeerde Hans Kuipers bekend welke organisatie Hét compliment ontvangt.
Het hele jaar door zetten de 140 vrijwilligers van Humanitas Assen zich in om anderen een steuntje in de rug te bieden. Het uitgangspunt hierbij is dat mensen met een beetje hulp de regie over hun eigen leven weer op kunnen pakken. De vrijwilligers organiseren verschillende activiteiten voor verschillende doelgroepen. Zo worden er maatjes gezocht voor begeleiding bij doktersbezoeken en voor bezoek aan mensen die zich eenzaam voelen. Ook ondersteunen de vrijwilligers bij de administratie en maakt Humanitas jaarlijks een vakantieweek voor 30 kinderen mogelijk. Bij iedere activiteit staat gelijkwaardigheid voorop.
Dag in dag uit zet de Stichting Dierenweide Stroomdal zich in om met vrijwilligers de dieren en de planten te verzorgen. Daarnaast zijn er nog vele activiteiten. Zoals rollatorwandeltochten, ezelwagens met jonge vrijwilligers, koken en eten vanuit de moestuin, de kindervakantieweek en de Sponsorloop Gezond Bewegen. Kinderen en jongeren worden opgeleid door meer ervaren vrijwilligers. De cliënten van allerlei zorg- en welzijnsorganisaties zijn bij de dierenverzorging betrokken. Iedereen is welkom bij de dierenweide.
Bij de Stichting Naobuur Vledder is er aandacht voor bewoners. Iedereen die contact wil, vragen heeft, of een klusje heeft, kan hier terecht. Met zo’n 50 vrijwilligers zet dit burgerinitiatief zich in voor de inwoners. Zo heeft Naobuur voor vervoer in de omgeving een eigen Naobuurtbus. Ook ondersteunen de vrijwilligers de inwoners door klusjes bij mensen thuis te doen, computerhulp te bieden en zijn de vrijwilligers vraagbaak voor wettelijke regelingen. Van inwoners, voor inwoners dus. Het begrip Positieve gezondheid staat centraal binnen Naobuur.
Samen gezond eten als basis voor een goede kwaliteit van leven, dat is waar de MensA Roden voor staat. Het hele jaar door koken twee vaste vrijwilligers samen met ca. 25 wisselende koks, uit onder meer Syrië, Oekraïne, Oeganda en Eritrea, gezonde maaltijden. Na het koken, gaat iedereen samen aan tafel. Zo ontstaan nieuwe contacten en leert men van elkaars culturen. Hieruit zijn al vaker langdurige vriendschappen ontstaan.
Naast het bereiden van de maaltijden doen vrijwilligers administratieve taken, PR, inkoop, huishoudelijke taken, chauffeursdiensten en begeleiden zij nieuwkomers.
De werkgroep Vitaal Wilhelminaoord werkt met inwoners aan een gezonde leefstijl. Dit gebeurt door het stimuleren van beweging en gezonde voeding. Onder andere door bewoners te informeren en laten ervaren. Hoe? Door ludieke ideeën te bedenken, pilots op te zetten, mensen samen te brengen, activiteiten te organiseren en door inwoners/betrokkenen te enthousiasmeren. Zo heeft de werkgroep al een multifunctioneel sportcourt gerealiseerd. En hebben alle basisschoolkinderen van Westerveld een kwartet gekregen over gezondheid. Ook is er een proeverij Gezonde voeding gehouden en zijn er bootcamps, wandelgroepen en fietstochten georganiseerd.