Gezondheid en vitaliteit
Onze ideeën en ambities voor Drenthe
- Drenthe als de gezondste omgeving van de EU
- Vol inzetten op preventie in een publiek-private samenwerking
- Ondersteunen van regionale platforms voor ondersteuning van mantelzorg, vrijwilligers en patiënten-participatie
- In beeld brengen van de preventieketen en inventariseren welke processtappen nu niet worden gezet
- Ondersteunen van zorgexperimenten van bewonersinitiatieven in de kernen
We zetten ons de komende periode in op de volgende twee Drenthe-brede projecten:
Netwerk en samenwerking
Het versterken van het netwerk waar in Drenthe opgedane kennis en expertise op het gebied van gezondheid en vitaliteit wordt gedeeld en de samenwerking wordt versterkt.
Onderzoek en kennisdeling
(Aanvullend) onderzoek naar hoe de zorg dichterbij en/of anders kan worden georganiseerd.
Hieronder staan de alliantieprojecten waar we de komende tijd aan bijdragen.
Met 'Dementie op jonge leeftijd – door blijven werken als thuis wonen niet meer lukt' wil Zorggroep Noorderboog aantonen dat er op maat aanvullende voorzieningen met passende financiering nodig zijn om de kwaliteit van leven te bevorderen.
Het doel van HANNN met dit project is om ouderen mentaal fitter en scherper te maken. Activiteiten die tot ‘Fitter Brein’ behoren zijn onder andere een zogenaamde dagbesteding/’DamDonderdag’, een lezing voor ouderen/dementerenden en het aanbieden van online dammen.
Met de ‘Groene beleef- en beweegroute’ wil GGZ Drenthe een aantrekkelijke
beweeg- en beleefroute creëren die meer buurt-, stad- en provinciebewoners aantrekt. Op deze manier wil men onder andere de interactie met patiënten en buurtbewoners bevorderen en het stigma van de psychiatrie doorbreken.
Met 'Hospice Het Alteveer: klaar voor de toekomst' wil het hospice de noodzakelijke uitbreiding van het aantal vrijwilligers van 70 naar 100 realiseren, inclusief de opleiding.

CMO STAMM wil samen met de Alliantie Drentse Zorg voor Ouderen een kennisplatform oprichten waarmee actuele informatie over de mogelijkheden voor ondersteuning van Drentse ouderen op één platform te vinden is.
Stichting Zorg1punt5 wil met het project ‘Laat van je horen!’ onder andere een pool van ervaringsdeskundigen samenstellen en hiermee acht bijeenkomsten organiseren met als doel de GLI door te ontwikkelen.
Het UMCG wil een Gecombineerde Leefstijlinterventie LIVE! implementeren in Drenthe die geschikt is voor mensen met een depressie en daarnaast goed haalbaar is voor alle betrokkenen en waarvan de kosten de moeite waard zijn.
Met ‘Meters met Diabetes’ wil Huisartsenzorg Drenthe de drempel voor mensen met diabetes type 2 om te gaan bewegen verlagen en het vertrouwen in het eigen lichaam te laten opbouwen door de inzet van professionele begeleiding.
Met het project ‘Optimaal Leven’ zoekt de gemeente Emmen met verschillende organisaties uit op welke manier mensen met ernstige psychische aandoeningen op alle levensgebieden geholpen kunnen worden.
Met ‘Pink Penquin Project’ wil Derks Officium met een ontwikkeld ‘slim ontzorgpakket’ en bijbehorende app een pilot bij 20 Drentse huishoudens draaien. Het ontwikkelde pakket ‘scant’ het huis en geeft automatisch een seintje aan de mantelzorger zodra er iets aan de hand is.
Wat doen we al op dit thema?
- Faciliteren en participeren in de Drentse Gezondheidstafel
- Mede faciliteren van de samenwerking tussen gemeenten, verzekeraar en provincie
- Lobbyen bij het ministerie van VWS op het gebied van gezondheid & vitaliteit
- Voortzetten programma Drenthe Beweegt
Ons doel
De huidige gezondheidsvraagstukken zijn complex en hardnekkig. Ketensamenwerking is noodzakelijk en voor langere tijd nodig.